Algemene voorwaarden Wijgman Boom- en Tuinonderhoud

1. Partijen

1. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud: Egbert Wijgman h.o.d.n Wijgman Boom- en Tuinonderhoud, gevestigd te Leuvenheim aan de Arnhemsestraat 159 (6974 LD), geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 66197171, gebruiker van deze algemene voorwaarden.

2. Verdere gegevens van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud:

Website: www.wijgmanboomentuin.nl

Email: info@ wijgmanboomentuin.nl

Telefoonnummer: 0657198145

Btw-identificatienummer: NL222911505B01

3. Opdrachtgever: de (potentiële) afnemer van aangeboden diensten van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud.

2. Toepasselijkheid

  1. Deze voorwaarden maken deel uit van alle (toekomstige) aanbiedingen, overeenkomsten en andere verbintenisrechtelijke relaties tussen Wijgman Boom- en Tuinonderhoud en Opdrachtgever.
  2. Afwijkingen van deze voorwaarden gelden uitsluitend voor zover deze door partijen uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen.
  3. Algemene (inkoop)voorwaarden van Opdrachtgever worden uitdrukkelijk van de hand gewezen.
  4. Derden die door Wijgman Boom- en Tuinonderhoud bij de uitvoering van de overeenkomst worden betrokken, kunnen zich eveneens op deze algemene voorwaarden beroepen.
  5. Indien een of meer (gedeelte(n)) van de bepalingen van deze algemene voorwaarden nietig zijn, dan wel worden vernietigd, blijven de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden van toepassing. Partijen zullen alsdan in overleg treden om ter vervanging van de nietige c.q. vernietigde bepalingen nieuwe regels overeen te komen, waarin zoveel mogelijk het doel en de strekking van de nietige c.q. vernietigde bepalingen tot uiting zullen komen.

3. Aanbod en overeenkomst

  1. Elk aanbod, in de vorm van een offerte of anderzijds, is in zijn geheel en onvoorwaardelijk vrijblijvend en herroepelijk en heeft een geldigheidsduur van 30 dagen, tenzij anders schriftelijk door Wijgman Boom- en Tuinonderhoud is aangegeven.
  2. De prijsvormingsmethode die ten aanzien van de overeenkomst wordt gehanteerd bestaat uit een aannemingssom of regie. In het geval van een aannemingssom geeft Wijgman Boom- en Tuinonderhoud een vast bedrag voor het in de offerte omschreven werk. In het geval van regie geeft Wijgman Boom- en Tuinonderhoud een opgave van de prijsfactoren (zoals uurtarieven, opslagen en eenheidsprijzen van de benodigde materialen). De verschuldigde omzetbelasting wordt in de offerte afzonderlijk vermeld. De prijzen zoals vermeld in een aanbod zijn, tenzij anders vermeld, in Euro’s en exclusief btw en onderhavig aan heffingen, toeslagen en overige factoren. In het aanbod kunnen stelposten zijn opgenomen.
  3. Elk aanbod kan slechts eenmaal worden aanvaard en geldt derhalve niet voor een latere opdracht, tenzij anders is bepaald.
  4. Aanvullende werkzaamheden als gevolg van verzoeken en/of instructies van Opdrachtgever die afwijken van de oorspronkelijke opdracht worden als meerwerk tegen het gebruikelijke uurtarief van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud in rekening gebracht.
  5. Alle opgaven door Wijgman Boom- en Tuinonderhoud van getallen, maten, gewichten van de te gebruiken of te leveren goederen of werken in de getoonde of verstrekte, offertes, tekeningen, afbeeldingen, foto’s, modellen of andere vormen van aanbod, zijn slechts aanduidingen. Een geringe afwijking hiervan in het geleverde leidt niet tot een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst aan zijde van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud.
  6. De overeenkomst komt tot stand nadat beide partijen een op schrift gesteld aanbod hebben ondertekend, nadat Wijgman Boom- en Tuinonderhoud een schriftelijke aanvaarding heeft bevestigd ofwel nadat Wijgman Boom- en Tuinonderhoud, of een derde namens haar, is aangevangen met de uitvoering.
  7. Annulering van een opdracht door de Opdrachtgever kan tot dertig dagen voor de afgesproken startdatum tegen een administratieve vergoeding van EUR. 50,-. Bij annulering binnen dertig dagen, doch uiterlijk tot twee weken voor de geplande startdatum is een vergoeding van 25% van de overeengekomen (verwachte) hoofdsom verschuldigd. Bij annulering binnen twee weken, doch uiterlijk een week voor de geplande startdatum is 50% van de overeengekomen (verwachte) hoofdsom verschuldigd. Bij annulering binnen een week voor de geplande startdatum is 100% van de overeengekomen (verwachte) hoofdsom verschuldigd. Ook na aanvang van de uitvoering is bij tussentijdse beëindiging de volledige (verwachte) vergoeding verschuldigd.
  8. Tekeningen, technische omschrijvingen, ontwerpen, berekeningen, foto- en videomaterialen die door Wijgman Boom- en Tuinonderhoud of in haar opdracht vervaardigd zijn, blijven eigendom van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud. Zij mogen niet aan derden ter hand worden gesteld of worden getoond met bijvoorbeeld het oogmerk een vergelijkbare offerte van een derde te verkrijgen. Zij mogen evenmin worden gekopieerd of anderszins vermenigvuldigd. Indien geen opdracht wordt verleend dienen deze bescheiden binnen 14 dagen na een daartoe door Wijgman Boom- en Tuinonderhoud gedaan verzoek op kosten van Opdrachtgever aan hem te worden teruggezonden.

4. Uitvoering door Wijgman Boom- en Tuinonderhoud

  1. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud zal binnen de aangegeven/geschatte termijn de overeenkomst trachten na te komen. Deze termijn is niet fataal, waardoor Opdrachtgever Wijgman Boom- en Tuinonderhoud altijd eerst in gebreke dient te stellen, waarbij een geruime en redelijke termijn dient te worden gesteld, alvorens tot enige remedie over te kunnen gaan.
  2. Weersomstandigheden kunnen aan de overeengekomen werkzaamheden op het overeengekomen moment in de weg staan. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud zal de werkzaamheden alsdan op de eerstvolgende gelegenheid verrichten. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud behoudt evenwel de mogelijkheid om, in verband met de bestaande planning, voorkeur te geven aan andere opdrachtgevers en de werkzaamheden voor Opdrachtgever op een later moment te verrichten.
  3. Snoeiwerkzaamheden worden naar eigen inzicht van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud verricht. Tenzij anders overeengekomen is Wijgman Boom- en Tuinonderhoud dienaangaande niet gebonden aan aanwijzingen van Opdrachtgever.
  4. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud is bevoegd naar eigen inzicht te besluiten ten behoeve van de te verrichten werkzaamheden hulpmiddelen in te schakelen. Opdrachtgever kan zich niet verzetten tegen het gebruik door Wijgman Boom- en Tuinonderhoud van gemotoriseerde hulpmiddelen of de door deze hulpmiddelen veroorzaakte geluids- of stankoverlast.
  5. Het verrichten van onderzoek naar eigendomsrechten, bevoegdheden en/of toestemming van derden ten aanzien van de uitvoering van de opdracht, waaronder maar niet beperkt tot snoei werkzaamheden behoort niet tot de werkzaamheden van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud.
  6. Tenzij anders overeengekomen verricht Wijgman Boom- en Tuinonderhoud geen onderzoek naar de geschiktheid van de bodem van Opdrachtgever voor het aanbrengen van de beoogde bomen en beplanting.
  7. Wanneer Opdrachtgever in staat van gebreke is bij de nakoming van enige verplichting uit de overeenkomst, is Opdrachtgever verplicht op verzoek van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud alle benodigde medewerking te verlenen teneinde Wijgman Boom- en Tuinonderhoud weer onbezwaard over de geleverde goederen te doen beschikken.
  8. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud heeft het recht de uitvoering van de Opdracht uit te stellen naar een later moment indien de (weers)omstandigheden op het moment dat de werkzaamheden uitgevoerd zouden moeten worden dusdanig zijn dat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Door gebruikmaking van het recht als in dit artikellid bedoeld, ontstaat voor Opdrachtgever geen aanspraak op vergoeding van enige schade.
  9. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud is bevoegd de te verrichten werkzaamheden te weigeren of te annuleren indien de boom, naar het inzicht van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud, ongeschikt is voor het verrichten van de werkzaamheden.
  10. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud heeft het recht de restmaterialen van de werkzaamheden, waaronder gesnoeid hout, voor eigen doeleinden te gebruiken, zonder dat Opdrachtgever aanspraak kan maken op enige vergoeding.

5. Verbintenissen van Opdrachtgever

  1. Opdrachtgever stelt Wijgman Boom- en Tuinonderhoud in de gelegenheid de opdracht uit te voeren. Opdrachtgever verplicht zich de benodigde medewerking te verlenen voor de uitvoering van de overeenkomst door Wijgman Boom- en Tuinonderhoud. Hieronder wordt, tenzij anders overeengekomen, onder andere begrepen:
    1. Opdrachtgever of een door Opdrachtgever aangewezen persoon dient bij aanvang van de werkzaamheden aanwezig te zijn;
    1. Ervoor zorg te dragen dat Wijgman Boom- en Tuinonderhoud tijdig kan beschikken over de voor de opdracht benodigde goedkeuringen (zoals vergunning e.d.) en de voor de opdracht te verschaffen gegevens;
    1. Het ter beschikking stellen van aansluitmogelijkheden ten behoeve van de voor de opdracht benodigde energie en water. De kosten van elektriciteit en water komen voor rekening van Opdrachtgever;
    1. Ervoor zorg te dragen dat Wijgman Boom- en Tuinonderhoud beschikt over voldoende gelegenheid voor aanvoer, opslag en/of afvoer van materialen en hulpmiddelen;
    1. Ervoor zorg te dragen dat door derden uit te voeren werkzaamheden en/of leveringen, die niet tot de opdracht van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud behoren, zodanig en zo tijdig worden verricht dat de uitvoering van de opdracht daarvan geen vertraging ondervindt;
    1. Het op een zodanige wijze inrichten van het terrein waarop de werkzaamheden moeten worden verricht, in verband met de werkzaamheden ter plaatse, dat Wijgman Boom- en Tuinonderhoud bij aankomst zonder vertraging kan aanvangen met de uitvoering van de opdracht;
    1. Ervoor te zorgen dat de bodem onder de takken van de boom vrij is van roerende of onroerende zaken;
    1. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud dient te allen tijde het terrein waarop of waaraan het werk wordt verricht te kunnen betreden. Opdrachtgever dient derhalve tijdens de uitvoering van de opdracht aanwezig te zijn ofwel een toegangsmogelijkheid te verschaffen.
  2. Wanneer de verplichtingen als bedoeld in lid 1 niet (tijdig) worden vervuld, dient Opdrachtgever Wijgman Boom- en Tuinonderhoud hieromtrent te informeren. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud is gerechtigd de hiermee gemoeide meerkosten, zoals opslag, reis- of loonkosten, als gevolg bij Opdrachtgever in rekening te brengen.
  3. Voorafgaand aan de uitvoering dient Opdrachtgever de afgesproken en benodigde zaken, waaronder, maar niet beperkt tot, tekeningen, berekeningen en uitvoeringsvoorschriften en informatie, aan Wijgman Boom- en Tuinonderhoud te verschaffen. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud zal deze naar zijn beste weten beoordelen en Opdrachtgever waarschuwen indien hierin onjuistheden voorkomen. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud is echter niet aansprakelijk voor schade die ontstaat doordat desondanks werk is uitgevoerd op basis van onjuist verstrekte zaken en informatie door Opdrachtgever.
  4. Indien de Opdracht niet kan worden uitgevoerd als gevolg van een omstandigheid die voor rekening en risico van Opdrachtgever dient te komen, is opdrachtgever verplicht de kosten die Wijgman Boom- en Tuinonderhoud voor de uitvoering van de Opdracht heeft moeten maken, waaronder maar niet beperkt tot de (in)huur van materialen en personen en de aanvraag van vergunningen, te vergoeden.
  5. Opdrachtgever draagt uitdrukkelijk het risico voor schade die is veroorzaakt door:
    1. Onjuistheden in de door Opdrachtgever verlangde constructies en werkwijzen;
    1. Gebreken in materialen of hulpmiddelen die door Opdrachtgever ter beschikking zijn gesteld;
    1. De aanwezigheid van roerende en onroerende zaken onder de takken van de boom waaraan de werkzaamheden worden verricht;
    1. Gebreken ten aanzien van de bevoegdheden verbonden aan de bomen waaraan de (snoei)werkzaamheden worden verricht;
    1. Geluidsoverlast van derden;
  6. Opdrachtgever vrijwaart Wijgman Boom- en Tuinonderhoud ten aanzien van alle aanspraken van derden als gevolg van de strijdigheid van de Opdracht.
  7. Art. 7:408 en 7:764 BW zijn van de overeenkomst uitgesloten.
  8. Het is Opdrachtgever niet toegestaan om van de verrichting van de werkzaamheden door Wijgman Boom- en Tuinonderhoud beelmateriaal te vervaardigen en/of te verspreiden.
  9. Opdrachtgever verleent Wijgman Boom- en Tuinonderhoud toestemming voor het plaatsen van materiaal op de bodem van Opdrachtgever waarin wordt bekendgemaakt dat de werkzaamheden ter plaatse door Wijgman Boom- en Tuinonderhoud worden uitgevoerd.

6. Prijzen en betaling

  1. Het aanbod is in goed overleg tot stand gekomen. Door het sluiten van de overeenkomst achten partijen de prijzen redelijk en billijk.
  2. Tenzij anders is overeengekomen dient Opdrachtgever de verschuldigde geldsom in zijn geheel binnen 14 dagen na ontvangst van de factuur te voldoen door middel van girale overboeking.
  3. Zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud is het Opdrachtgever niet toegestaan ter zake zijn betalingsverplichtingen verrekening en/of opschorting en/of inhouding toe te passen.
  4. Indien een overeenkomst tussen Wijgman Boom- en Tuinonderhoud en Opdrachtgever een doorlopend (jaar)contract betreft, is Wijgman Boom- en Tuinonderhoud bevoegd de overeengekomen prijs te verhogen vanwege en met de inflatie, die is berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In geval van deflatie zal de overeengekomen prijs onveranderd blijven. Indien de inkoopprijzen van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud harder dan de door het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende inflatiecijfer zijn gestegen is Wijgman Boom en Tuinonderhoud eveneens gerechtigd deze prijsstijging aan Opdrachtgever door te berekenen met dien verstande dat het voornemen om de prijs te verhogen aan Opdrachtgever moet worden medegedeeld en Opdrachtgever alsdan de mogelijkheid heeft de overeenkomst te beëindigen.
  5. Indien Opdrachtgever een rechtspersoon of natuurlijke persoon is die handelt in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf is Wijgman Boom- en Tuinonderhoud bij overschrijding van de overeengekomen betalingstermijn terstond gerechtigd om Opdrachtgever een vertragingsrente van 1% van de hoofdsom – inclusief incassokosten – per maand alsmede een bedrag ten behoeve van de buitengerechtelijke incassokosten in rekening te brengen. Laatstgenoemde kosten bedragen 15% van de verschuldigde hoofdsom met een minimaal beloop van EUR. 40,- exclusief btw.

7. Garantie en aansprakelijkheid

  1. Opdrachtgever is gehouden om het resultaat van de opdracht zo spoedig mogelijk na mededeling dat de opdracht is voltooid te controleren op gebreken.
  2. Opdrachtgever is zich ervan bewust dat natuurlijke materialen onderhevig zijn invloeden van buitenaf en dientengevolge (kunnen) vergaan.
  3. Opdrachtgever is zich ervan bewust dat een boom en/of beplanting door (correct uitgevoerde) werkzaamheden ziek kan worden en/of kan sterven. Uit de ziekte en/of het sterven van de boom c.q. beplanting kan derhalve niet worden afgeleid dat de werkzaamheden niet correct zijn verricht. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud is niet aansprakelijk voor de door de ziekte of sterfte ontstane schade.
  4. Een eventueel gegeven aanplantgarantie is alleen van toepassing op beplanting van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud afkomstige planten die door Wijgman Boom- en Tuinonderhoud zijn gepland en geldt uitsluitend tot het moment de plant groei geeft. Nadat de plant is uitgekomen vervalt iedere garantie.
  5. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud is nooit gehouden om beschadigde, zieke of dode bomen of beplanting, ongeacht de oorzaak daarvan, te vervangen voor nieuwe exemplaren.
  6. Het werk is opgeleverd, en daarmee goedgekeurd wanneer Wijgman Boom- en Tuinonderhoud aan Opdrachtgever heeft medegedeeld dat de opdracht is voltooid en Opdrachtgever dit werk heeft aanvaard. De oplevering heeft tevens plaatsgevonden indien:
    1. 8 dagen zijn verstreken nadat Opdrachtgever de mededeling heeft ontvangen dat het werk is voltooid en deze heeft nagelaten het werk binnen die termijn te aanvaarden, maar deze ook niet heeft geweigerd;
    1. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud de factuur met de gehele aanneemsom heeft verstuurd en Opdrachtgever deze heeft voldaan.
  7. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud is niet aansprakelijk voor gebreken aan het opgeleverde of vertraging in de oplevering indien op aandringen van Opdrachtgever is afgeweken van het door Wijgman Boom- en Tuinonderhoud opgestelde plan ten aanzien van de aard, omvang of uitvoering van de werkzaamheden.
  8. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van ongeschiktheid, vanwege verontreiniging of anderszins, van de bodem van Opdrachtgever voor de verrichting van de werkzaamheden of planting van het materiaal.
  9. Indien Opdrachtgever tijdens de oplevering een gebrek constateert of het werk na de oplevering een gebrek vertoont dat tijdens de oplevering redelijkerwijs niet te constateren viel en dit gebrek aan Wijgman Boom- en Tuinonderhoud is toe te rekenen, dient Wijgman Boom- en Tuinonderhoud in de gelegenheid te worden gesteld het gebrek binnen een redelijke termijn te herstellen of de daaruit voortvloeiende schade te beperken. Binnen deze termijn heeft Opdrachtgever geen recht op enige remedie.
  10. Na de dag waarop het werk als opgeleverd geldt, is het werk voor risico van Opdrachtgever. Er kan geen beroep op de garantie worden gedaan indien het gebrek is te wijten aan slecht onderhoud of verzorging van het geleverde werk, door bijvoorbeeld het niet tegengaan van ziekte en het niet plegen van onderhoud of noodzakelijke verzorging.
  11. Schade aan het object als gevolg van extreme weersomstandigheden zoals storm, hagel en uitzonderlijke temperaturen kunnen niet leiden tot aansprakelijkheid van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud.
  12. Iedere aanspraak van Opdrachtgever op garantie, herstel of vergoeding van schade vervalt indien Opdrachtgever zonder toestemming van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud werkzaamheden aan het geleverde heeft (laten) verricht(en).
  13. Opdrachtgever verliest het recht om zich te beroepen op een gebrek in het opgeleverde werk indien hij dit niet binnen twee maanden nadat hij dat heeft ontdekt of behoorde te ontdekken aan Wijgman Boom- en Tuinonderhoud heeft gemeld. Op Opdrachtgever rust vanaf het moment van kennisname van een gebrek een schadebeperkingsplicht.
  14. Eventueel door Wijgman Boom- en Tuinonderhoud te koop aangeboden hout is verkregen als bijproduct van de werkzaamheden van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud kan niet garanderen dat dit hout vrij is van ziektes of aandoeningen. Het gebruik van het hout is uitsluitend voor risico van koper.
  15. Indien zich bij de uitvoering van de overeenkomst onverhoopt een gebeurtenis, waaronder ook een nalaten begrepen wordt, voordoet dat tot aansprakelijkheid van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud leidt, dan zal die aansprakelijkheid te allen tijde beperkt zijn tot het bedrag waarop de door Wijgman Boom- en Tuinonderhoud gesloten beroeps- ofwel bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aanspraak geeft, of anders tot de hoogte van het eind-factuurbedrag vermeerderd met 20%.
  16. Indien Opdrachtgever voor enig aan de overeenkomst verbonden risico is verzekerd, is hij gehouden hierop een beroep te doen en Wijgman Boom- en Tuinonderhoud te vrijwaren tot het bedrag van het eventuele eigen risico.
  17. Behoudens voor zover de schade het gevolg is van opzet of bewuste schuld is elke aansprakelijkheid van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud beperkt tot het herstellen van voorzienbare schade die Opdrachtgever heeft geleden, met uitsluiting van alle indirecte of immateriële schade zoals, maar niet beperkt tot, gederfde inkomsten en winsten, verlies of beschadiging van gegevens, verlies van contracten, supplementaire kosten.
  18. Opdrachtgever vrijwaart Wijgman Boom- en Tuinonderhoud voor alle aanspraken van derden ter zake van de door Wijgman Boom- en Tuinonderhoud verrichte werkzaamheden en/of geleverde zaken waardoor die derde schade mocht hebben geleden, onverschillig door welke oorzaak of welk tijdstip die schade is geleden.

8. Overmacht en tussentijdse beëindiging van de overeenkomst

  1. Onder overmacht wordt verstaan, naast hetgeen daaromtrent in de wet en rechtspraak wordt begrepen, alle van buiten komende oorzaken, voorzien of niet voorzien, waarop Wijgman Boom- en Tuinonderhoud geen invloed kan uitoefenen. Hieronder wordt mede begrepen: weersomstandigheden, stakingen, verkeersstoringen, niet voorzienbare stagnatie bij noodzakelijke hulpmiddelen, storingen in levering van energie, transportmoeilijkheden, brand, verlies of beschadiging bij transport en overheidsmaatregelen.
  2. Tijdens overmacht worden verplichtingen van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud opgeschort. Indien nakoming door overmacht langer dan één maand onmogelijk is of er andere omstandigheden zijn waardoor het voor Wijgman Boom- en Tuinonderhoud onevenredig bezwarend is om aan zijn verplichtingen te voldoen, is Wijgman Boom- en Tuinonderhoud bevoegd de overeenkomst door een mededeling aan Opdrachtgever en zonder rechterlijke tussenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, zonder dat er in dat geval een verplichting tot schadevergoeding bestaat.
  3. Indien Wijgman Boom- en Tuinonderhoud bij het intreden van overmacht al gedeeltelijk aan haar verplichtingen heeft voldaan, is zij gerechtigd het reeds geleverde of verrichte deel afzonderlijk te facturen, of bij aanbetalingen gedeeltelijk te crediteren.
  4. Aanvullende kosten voor Wijgman Boom- en Tuinonderhoud, waaronder maar niet beperkt tot reiskosten en het inhuren van externen, als gevolg van de overmacht veroorzakende omstandigheden komen voor rekening van Opdrachtgever.
  5. Indien Opdrachtgever in staat van faillissement wordt verklaard, surseance van betaling aanvraagt, wordt toegelaten tot een schuldsaneringstraject, dan wel indien ten laste van hem door een derde enig rechtmatig beslag wordt gelegd, tenzij dit beslag binnen een maand, al dan niet tegen zekerheidstelling, wordt opgeheven, is Wijgman Boom- en Tuinonderhoud gerechtigd zonder nadere aanmaning het werk te schorsen, dan wel het werk in onvoltooide staat te beëindigen.
  6. Wanneer Opdrachtgever in gebreke is met de nakoming van een verplichting en Wijgman Boom- en Tuinonderhoud hem daartoe reeds heeft aangemaand en daarbij een redelijke termijn heeft gegund om alsnog na te komen, heeft Wijgman Boom- en Tuinonderhoud het recht om de uitvoering van het werk geheel of gedeeltelijk te schorsen.
  7. Voorzieningen, die Wijgman Boom- en Tuinonderhoud ten gevolge van een schorsing moet treffen, worden als meerwerk gerekend. Schade die Wijgman Boom- en Tuinonderhoud ten gevolge van de schorsing lijdt, dient door Opdrachtgever te worden vergoed. Indien gedurende de schorsing schade aan het werk ontstaat, komt deze niet voor rekening van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud. In het geval van een schorsing is Wijgman Boom- en Tuinonderhoud gerechtigd direct een evenredig deel van het reeds verrichte werk te factureren.
  8. Indien de schorsing van het werk langer dan een maand duurt, is Wijgman Boom- en Tuinonderhoud bevoegd het werk in onvoltooide staat te beëindigen. In dat geval is Wijgman Boom- en Tuinonderhoud gerechtigd om 10% van de waarde van het niet uitgevoerde deel van het werk bij Opdrachtgever in rekening te brengen.

9. Forum-, rechtskeuze en overdracht van rechten

  1. Wijgman Boom- en Tuinonderhoud is bevoegd haar rechten en verplichtingen onder deze overeenkomst aan een derde partij over te dragen. Opdrachtgever is slechts bevoegd haar rechten en plichten aan een derde over te dragen met schriftelijke toestemming van Wijgman Boom- en Tuinonderhoud.
  2. Op deze – en andere tussen partijen gesloten – overeenkomst(en) is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. Mocht in de toekomst tussen partijen een verbintenis ontstaan, anders dan voortvloeiend uit een overeenkomst, dan is op die verbintenis tevens Nederlands recht van toepassing.
  3. In het geval dat uit de overeenkomst tussen partijen een geschil voortvloeit, is de exclusief absoluut bevoegde rechter de rechter in het arrondissement waarin Wijgman Boom- en Tuinonderhoud haar vestigingsplaats heeft. In het geval dat tussen partijen een geschil ontstaan omtrent niet-contractuele verbintenissen is eveneens de exclusief absoluut bevoegde rechter de rechter in het arrondissement waarin Wijgman Boom- en Tuinonderhoud haar vestigingsplaats heeft.